Klimaatbestendige groene leefomgeving

Meer dan ooit spelen grote vraagstukken voor het leefgebied van Oost Gelderland. De centrale vraag is: hoe zorgen we voor een gebalanceerde klimaatbestendige groene leefomgeving? Een leefomgeving met een goede balans tussen landschap, rust en ruimte en voldoende plek om te wonen, te werken en te recreëren? Verschillende belangen die soms op gespannen voet staan en waar gemeentebesturen mee worstelen.

Voor meer feitelijk inzicht brengen we met de Klankbordgroep het natuurlijk systeem voor Oost Gelderland in kaart: een collectie van data en interactieve kaarten die zichtbaar maken hoe ‘de zaken’ ervoor staan en waar verbetering mogelijk is. Denk onder andere aan monitoring van:

  • landschapselementen en monumentale bomen ter versterking van het landschap;
  • het vergroenen van kernen;
  • klimaatadaptatie (bijvoorbeeld door toegang tot koele plekken, zichtbaarheid van bomen en de mate van kwetsbaarheid van funderingen);
  • biodiversiteit.

Het over elkaar leggen van verschillende kaartlagen biedt nieuwe inzichten. Bijvoorbeeld door de plekken met veel hitte of wateroverlast in dorpen en wijken te combineren met woonlocaties van kwetsbare ouderen.

Het thema zoomt ook in op specifieke vraagstukken. Daarbij wordt niet alleen inzicht geboden, maar ook geanalyseerd welke handvatten er zijn om met het vraagstuk aan de slag te gaan. Dit doen we onder andere door te laten zien waar in dorpen en steden de hitte zich verzamelt, waar veel “grijs’ (=bebouwing) aanwezig is en waar het mogelijk en extra waardevol is om iets aan de hitte te doen. Bijvoorbeeld door het groen uit te breiden of bomen aan te planten.

Datalab GO neemt met collega’s van diverse gemeenten ook deel aan de Werkgroep Data Vitaal Platteland‭, ‬die opgericht is om regionaal invulling te geven aan de diverse provinciale‭, ‬landelijke en Europese doelen voor natuur‭, ‬water en klimaat‭, ‬met de focus op landbouw‭.‬ De werkgroep heeft als doel de vitaliteit van het platteland te verbeteren en zo mogelijk het beleid beter te onderbouwen met data.