30-12-2021

Roadshow positief en enthousiast ontvangen

Vanaf november zijn we op (digitale) rondreis bij de acht deelnemende gemeenten om de eerste resultaten van de thema’s Corona, Ondermijning en Klimaatbestendige groene leefomgeving te delen. Met een groot deel van de bezoeken achter ons kunnen we stellen dat de gemeenten positief en enthousiast zijn.  

Tussen november en december bezochten we vijf van de acht gemeenten. Begin november nog op locatie bij gemeente Oude IJsselstreek, daarna online bij de gemeenten Aalten, Lochem, Winterswijk en Doetinchem. Met deze roadshow brachten we al ruim meer dan 100 medewerkers van deze gemeenten op de hoogte van de resultaten op de drie thema’s. Deelnemers waren aangenaam verrast over de hoeveelheid aan data en data-inzichten die voor de deelnemende gemeenten beschikbaar zijn.  

Verdieping en maatwerk

Ook over de opzet van de roadshow is men positief; de concreetheid en tastbaarheid is hoog. Dat is mede een gevolg van het feit dat we de resultaten eerst breed per thema delen en vervolgens verdieping en maatwerk bieden door voor iedere gemeente in te zoomen op ‘hun’ data per thema. Afhankelijk van de wens van de gemeente informeren we de deelnemers plenair of (deels) in  deelsessies.  

Planning

Bijeenkomsten voor Oost Gelre, Bronckhorst en Berkelland staan in de planning voor begin 2022. De ambitie is om de roadshows minimaal één keer per jaar te houden en wellicht twee keer per jaar. Vragen over de roadshows of de werkwijze van Datalab GO? Neem contact met ons op via info@datalabgo.nl 

“Het Datalab helpt ons als gemeenten om datagestuurd te werken aan enkele gezamenlijke opgaven én als vliegwiel om datagestuurd werken door te kunnen voeren in de vezels van de eigen organisatie. Collega’s moeten daarvoor zelf de meerwaarde zien en ervaren. Naast de gezamenlijke opgaven zijn ook de leergangen -waaraan bij ons inmiddels zeventien collega’s deelnamen- belangrijk.  

Daarnaast moet er voldoende tijd, geld en capaciteit zijn binnen teams om mensen op te leiden of aan te trekken. Berenschot gaf in 2020 al aan dat een gemeente - om echt datagestuurd te gaan werken – binnen nu en vijf jaar één data-analist per vijf beleidsmedewerkers nodig heeft. De beleidsmedewerker denkt dan na over welke vragen hij/zij beantwoord wil zien, de data-analist helpt bij het beantwoorden daarvan.”   

Lisanne Verkuil, strategisch informatiemanager gemeente Winterswijk en lid gebruikersoverleg en klankbordgroep corona  

 

”De kracht van datagedreven werken heb je te pakken wanneer je aan het begin van een traject je data zo kunt inzetten dat je je eigen aannames eerst kunt toetsen en mogelijk nieuwe inzichten krijgt. Zodat je daadwerkelijk weet ‘Als dit zo is, dan gaan we hier deze acties op inzetten’. Wanneer je goede data weet te verzamelen én de juiste vragen weet te stellen dan gaat het je heel erg goed helpen om steeds krachtiger te werken: je geeft immers ‘t liefst iedere euro uit aan iets waarvan je op voorhand weet dat het grote kans van slagen heeft.”   

Marijke Verstappen, gemeentesecretaris Oude IJsselstreek en lid stuurgroep Datalab GO