Gemeenten aan 't woord

De medewerkers en het management van de acht gemeenten in Oost Gelderland zien de meerwaarde om -samen- het datagedreven werken steeds meer een plek te geven in de dagelijkse beleidsvorming, -uitvoering én in de dienstverlening. Waarom? Dat vertellen ze graag zelf.

“Inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties zo goed mogelijk van dienst zijn. Dat is waar we als gemeente voor gaan. Gebruik maken van data helpt ons daarbij. Door middel van data zien we namelijk de effecten van ons beleid. Dat helpt ons onze middelen gerichter in te zetten en betere ondersteuning te bieden. En, we werken hierin samen met een groot deel van de Achterhoekse gemeenten. Zo kunnen we efficiënt werken en betere data verzamelen. Werken met behulp van data -waarbij behoud van privacy voorop staat- is de toekomst. In Oost Gelderland benutten wij graag de kansen die het ons biedt!”

Patrick Moors, wethouder gemeente Doetinchem en portefeuillehouder datagedreven werken

“Sturen op basis van data betekent scherper zicht op wat er speelt in de samenleving. Hierdoor kun je beter door de complexiteit van dingen heen kijken. En daardoor dingen praktisch aanpakken. Dat zie ik als een grote meerwaarde.

“Tijdens de coronapandemie en de grote instroom van vluchtelingen uit Oekraïne hebben we kunnen zien dat een grote behoefte aan informatie plotseling kan ontstaan. En hoe belangrijk het is om data uit verschillende bronnen te combineren. Om uitdagingen in samenhang op te kunnen pakken. Bijvoorbeeld hoe het met ondernemers gaat, combineren met data over steunmaatregelen en geografie.. Of heel praktisch burgerzakenrapportages gebruiken om het aantal mensen dat in je gemeente zijn opgevangen te monitoren en de voorzieningen (onderwijs, zorg) die daarvoor nodig zijn.”

Sebastiaan van 't Erve, burgemeester gemeente Lochem en portefeuillehouder datagedreven werken

“Om datagedreven werken te kunnen realiseren zijn aan de ene kant bewustwording en cultuurverandering in organisaties en bij medewerkers nodig. Aan de andere kant moeten data, tools en kennis beschikbaar zijn. Daarbij staat het handelingsperspectief centraal. Oftewel het antwoord op de vraag ‘Wat kan ik er mee?’ Dan wordt de meerwaarde echt zichtbaar. Datalab GO kan gemeenten helpen om deze ontwikkeling van datagedreven werken, stap voor stap, onderdeel te laten worden van het werk.

Jeroen Aarsen, beleidsmedewerker gegevensbeheer en geo-informatie gemeente Berkelland, lid gebruikersoverleg

“De kracht van datagedreven werken is dat het leidt tot scherper en gerichter beleid. Het stelt ons - met andere woorden - in staat om beleid te maken waarbij de inhoudelijke maatregelen aansluiten bij de specifieke en juiste doelgroep. Door datagedreven werken kunnen we meer bereiken voor onze gemeenschap. Vooral doordat we onze informatiepositie verbeteren en zo beter in staat zijn om beleid te monitoren en te evalueren.

Jeroen Heerkens, gemeentesecretaris gemeente Oost Gelre en lid Directeuren Netwerk Achterhoek