Wat voor woningen komen er indirect ook beschikbaar als je een woning bouwt of als er een bestaande woning vrijkomt door bijvoorbeeld overlijden? Hoe zit dat in jouw gemeente en waar ontstaan vervolgens verhuisbewegingen?
Als er een woning wordt toegevoegd, of volledig beschikbaar komt voor de markt, kan er een soort treintje van verhuizingen die van elkaar afhangen ontstaan. Het CBS noemt zo’n serie aaneengeschakelde verhuizingen een verhuisketen. In het project ‘Verhuisketens’ zijn de afgelopen jaren, met beschikbare data over verhuizingen, verhuisketens in Nederland gereconstrueerd. Hiermee is een product ontstaan dat waardevolle informatie geeft over doorstroming in de woningmarkt. Met de update die 31 oktober 2024 beschikbaar komt, is er een vollediger beeld ontstaan van verhuisketens die starten in 2019. Ketens kunnen tot wel 4 jaar doorlopen en daarnaast is er inzicht in het type woning en het type huishouden wat wordt geholpen door de start van een keten.
Concrete vragen die we kunnen beantwoorden, zijn onder andere: welke huishoudens hebben baat bij nieuwbouwwoningen en de keten die door het bouwen van nieuwbouwwonignen ontstaat? Hoeveel woningen komen in mijn gemeente beschikbaar doordat iemand naar een zorginstelling verhuist?
Jasmijn Tiemersma is Projectleider Verhuisketens bij het CBS. Zij heeft de afgelopen jaren intensief aan dit innovatieproject gewerkt en vertelt ons graag meer over de resultaten, de nieuwe inzichten in de update en welke vragen je als beleidsmedewerker of stedelijke planner kunt beantwoorden met deze informatie.