Ontwikkelaars van taalmodellen richten zich op de vertaling van gebruikersvragen in instructies aan een computer. Vragen om informatie kunnen door burgers, beleidsmedewerkers en andere gebruikers in hun eigen woorden gesteld worden. De software is tegenwoordig in staat om data zo te bewerken en presenteren dat hij aan de vraag beantwoordt.
De Atlas Omgevingskwaliteit is een ontwikkeling van gemeente Winterswijk en 8RHK Ambassadeurs. Het is een middel om het gesprek tussen inwoners en ambtenaren op gang te brengen. ‘Als ik iets op mijn adres wil, met welke regelgeving krijg ik dan mee te maken?’ Dat is de vraag in natuurlijke taal. We hebben gezien dat de oplossing voor deze vraag ook bruikbaar is om hele andere vragen van met name beleidsmedewerkers en dataspecialisten te helpen beantwoorden. Inmiddels werken we aan de ontsluiting van publieke kaartlagen over diverse onderwerpen. Ook werken we aan het opnemen van data uit het Nationaal Data Warehouse mobiliteitsdata, van Locatus over winkels en winkelstraatbezoek en van oral history (podcasts van nu over de wereld van toen).
Dit webinar richt zich op mensen die zich in deze oplossing voor informatievraagstukken interesseren. Of je nu eindgebruiker bent met een vraag, softwareontwikkelaar, of dataspecialist, er is zowel aandacht voor de oplossing zelf als de achterliggende techniek in dit webinar. Taalmodellen, AI en databasetechnologie komen ook kort aan de orde.
Gerard Overkamp is zowel beleidsadviseur (in ruimtelijke ordening en planologie) als projectleider voor ruimtelijke ontwikkelingen. En bovendien de architect van deze Atlas, omdat hij tevens over ruime ervaring in onderzoek en softwareontwikkeling beschikt. Hij is dus vertrouwd met de vertaling van gebruikerswensen in bruikbare antwoorden en van data in nuttige informatie. Zowel voor de gemeente als voor de regio is hij projectleider voor de ontwikkeling van de Atlas.